Яку їжу полюбляє моє серце?

Для того, щоб серце працювало як годинник, недостатньо відмовитись від шкідливих звичок, – шкодить серцю і неправильне харчування. Наприклад, велика кількість жирного м’яса може сприяти накопиченню «шкідливого» холестерину, який відкладається в судинах, а потім призводить до розвитку серцево-судинних захворювань. Не варто забувати про маргарин і замінники масла, до складу яких входять трансжири, що негативно впливають на весь організм, і в тому числі на серце. Не кажучи вже про фаст-фуд, що здатен навіть здорову людину довести до лікарні.

Повноцінне харчування, багате вітамінами, мінералами і клітковиною, істотно знижує ризик розвитку серцевих захворювань. Але є продукти, які фахівці вважають справжніми «ліками» для серця».

Корисні для серця продукти

Для нормальної роботи серця потрібне повноцінне харчування: і білки, і вуглеводи, і жири. Ось якої продуктової стратегії слід дотримуватись, щоб покращити роботу серця:

  1. Їжте більше риби. Риба – це хороше джерело білків й інших поживних речовин. У ній також містяться омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити ризик розвитку захворювань серця та інсульту. До того ж вони попереджують утворення тромбів, нормалізують артеріальний тиск і покращують роботу нервової системи. Ці омега-3 кислоти просто необхідні організму, особливо судинам.
  2. Надавайте перевагу овочам, фруктам, цільним злакам і бобовим. Ці смачні дарунки природи можуть бути однією з найбільш дієвих стратегій в боротьбі із захворюваннями серця.
  3. Обмежуйте споживаних жирів. Їжте мінімальну кількість насичених жирів і трансжирів (містяться в маслі, маргарині, заправках для салатів, солодощах і десертах).
  4. Використовуйте продукти з високим вмістом мононенасичених жирів, наприклад, оливкову чи арахісову олію. Вони допомагають подолати «поганий» холестерин і підтримувати стабільну вагу. До речі, близько 75% авокадо − жири, саме мононенасичені, у вигляді олеїнової кислоти. Взагалі, у цьому унікальному плоді безліч корисних вітамінів і мінералів, проте всього 160 кал і 0 мг холестерину.
  5. Харчуйтесь регулярно. Пропущений прийом їжі часто призводить до переїдання. Харчування 5-6 разів на день невеликими порціями є найкращим варіантом для контролю цукру в крові, більш ефективного спалювання калорій і регулювання рівня холестерину.

Магічні мінерали

Серцево-судинна система людини дуже полюбляє такі мікроелементи, як калій, кальцій, магній − вони позитивно впливають на судини.

Калій виконує важливу функцію: допомагає виводити рідину з організму і підвищує тонус м’язів, зокрема серцевих. Чому це важливо? Річ в тому, що багато з нас споживають набагато більше солі, ніж слід. З цієї причини обсяг рідини в організмі збільшується, провокуючи підвищення артеріального тиску. А калій її виводить. Продукти багаті калієм: курага, картопля, гарбуз, абрикос, урюк, чорна смородина. Але з сухофруктами треба бути обережніше − в день не більше 100 грамів.

Кальцій впливає на роботу серця і судин: нормалізує діяльність серця, його ритм, стабілізує тиск. До того ж він має протизапальну дію.
Продукти багаті кальцієм: фісташки, мигдаль, сир, нежирні молочні продукти, базилік.

Магній знижує рівень холестерину в крові, зменшує спазм судин, благотворно впливає на серце, нормалізує роботу нервової системи.
Продукти багаті магнієм: гречка, рисові висівки, пшоно, горох, вівсянка, гарбузове насіння.

fresh fruits and vegetables isolated on white background